Tuesday, August 9, 2016

TUTORIAL QUIZIZZ

Salam 1 Malaysia

Cikgu2 yang dihormati semua.... Saya nak share macam mana nak buat pembelajaran yang lebih menarik menggunakan QUIZIZZ.... Kompom-kompom cikgu cikgu semua dah berada dalam zon Pembelajaran Abad 21... TAHNIAH.....!!!!

Saya share tutorial ini melalui gambaq ja noh... hampa tengok le gambaq ni noh...

Kalau tak faham hampa tanya ja nanti.. 
Jangan risau, setiap gambaq tu ada penerangan.. cek dah buat dah.... Macam mana ceq buat gambaq-gambaq ni...????? Nanti ceq share plak la mcmn nak buat dalam entry yang lain....
Tak pa, insyaallah ceq ada masa lagi ni sbb lani dok semester break lagi... bulan 9 ni baru class start balik... okey...

KLIK Link Untuk GURU :

KLIK Link Untuk MURID :

.Oh ya... Lupa nak bagitau, Link untuk quiz cikgu2 ni boleh copy dan pastekan dalam FROGVLE cikgu2... so cikgu2 boleh menINCREASEkan rating dan penggunaan frogvle cikgu2...
itu sudah bagus... kan....

Selamat belajar...















Kalau ada umur yang panjang, nanti ceq share plak macamana nak buat soalan dan convert jadi gambaq mcam soalan ceq kat atas ni kan...











Selamat bermain.....

kalau tak dan nak buat soalan sendiri... Hampa cari jer dalam quizizz tu.. Kadang-kadang ada cikgu2 yang dah buat soalan.... So kerja kita lebih mudah....
Kalau ada masa terluang tu buat soalan sendiri dan public kan soalan kita untuk memberi faedah dan kesenangan kepada orang lain.... sangat membantu guru-guru kita kan....
Sharing is caring kan.....

Sebarang pertanyaan boleh la tinggalkan komen kat bawah ni....


Saturday, August 6, 2016

Get Ready for UPSR...????

Salam 1 Malaysia...

Apa habaq...? Ceq habaq baik... 
Baru2 ni sekolah saya didatangi 2 orang pegawai PPD... mereka menjalankan OTP (Operasi Turun Padang) Kunjung bantu katanya...
Mereka membuat tinjauan dan cuba membantu isu2 yang dihadapi oleh pihak sekolah menjelang UPSR. Meeting bersama mereka yang dihadiri oleh semua guru Tahun 6 juga meminta kami menyatakan INTERVESI yang dilakukan...
🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱
Cikgu Jumrah...? 1 soalan yang ditanya kepada saya hanya satu... Berapa orang yang boleh dibantu dalam kelas yang saya ajar???
"Semua" jawabku dengan pantas...
Ye.. insyaallah saya akan cuba bantu sedaya upaya saya...

So kali ini, saya nak share apa intervensi yang saya gunakan untuk membantu anak murid saya...
Salah satunya ialah menggunakan Quizizz...

Masalah murid : Keupayaan mengagihkan masa menjawab soalan
Intervensi : Menggunakan Quizzi

Bagaimana ????
Sediakan soalan dan tetapkan masa menjawab untuk setiap soalan. Dalam masa yang sama, mereka dilatih untuk menjawab soalan mengikut ketetapan masa.

Macamana nak buat...????
Kena buat entry khas mcmn nak buat quizizz....
Dah ada entry nanti saya share kat sini plak...
Now kita layan gambar budak2 ni buat quizizz yer...







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Tengok apa yang menarik.. Klik pada ikon dibawah ini..

Jom Chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.